vineri, 24 februarie 2017

"Nu inseamna ca pacatuiesti, daca pacatuiesti in taina." - Tudor Chirila in Tartuffe


Pana sa fim poftiti in sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie, i-am observat pe oamenii care asteptau, cu aceeasi doza de entuzim, ceea ce asteptam si eu si nu am putut sa nu ma intreb: oare cati dintre cei prezenti au ales piesa pentru ca rolul principal este interpretat de Tudor Chirila? Raspunsul a venit la sfarsitul spectacolului. Majoritatea.
Am ajuns destul de devreme, dar rabdarea mi-a fost intretinuta de vantul cald de primavara timpurie ce imprastia mirosul freziilor si a zambilelor, pe care unii dintre oameni le tineau mandri in mana, in semn de respect si apreciere fata de efortul depus de actori pentru ceea ce urma sa ni se prezinte.
La un moment dat, cineva a spus: ne lasa sa intram! si in 5 minute sala era plina. Eu mi-am ocupat mandra locul din randul B, de unde, conform asteptarilor, am putut vedea si transpiratia alunecand pe chipurile actorilor.
Citisem putin despre piesa, motiv pentru care, imediat ce actorii au intrat pe scena, am recunoscut personajele. Intr-o nota de mandrie, mintea mi-a fost invadata de gandul ca asistam la una dintre creatiile lui Moliere, ce fusese reprezentata pentru prima data in anul 1664 la Palatul Versailles.
O comedie geniala despre drama unei familii dezbinate de un fals reprezentant al Divinitatii (personaj principal pe nume Tartuffe, interpretat intr-un mod absolut cuceritor de Tudor Chirila). Interpretare dinamica, multa actiune, replici profunde si pline de umor si bineinteles actori minunati. Mi-au mai placut foarte mult Adrian Titieni in rolul lui Orgon si Ioana Calota interpretand-o pe Dorine.

Pentru iubitorii de teatru, piesa inseamna 3 ore petrecute intr-un mod extrem de placut, iar pentru necunoscatori, ar fi motivul pentru care ar incepe sa recunoasca si sa caute valoarea acestor momente.

Cu siguranta o sa revad Tartuffe, in aceeasi distributie.

duminică, 5 februarie 2017

15 lucruri pe care, draga femeie, trebuie sa le faci pana la 30 de ani!

Daca vrei ca la 30 de ani sa nu simti ca viata a fost doar o cursa in aval, intr-o barca nesigura:

1. Invata sa alegi. Fie ca e vorba de oameni, lucruri, sau trairi, e important ca prezentul sa fie alegere, nu resemnare.
2. Inainte sa-i studiezi pe cei din jur, studiaza-te pe tine. Tot ce vei afla, iti va arata ca fericirea nu e doar un mit.
3. Invata sa spui nu, atunci cand da ar insemna doar satisfacerea dorintei unei alte persoane.
4. Lasa-te curtata, chiar daca stii ca in final nu vei fi cucerita.
5. Fa acel lucru despre care spui "Doamne, mi-ar placea, dar mi-e frica de mor!".
6. Fii sigura ca persoana care iti saruta fruntea dimineata este sufletul tau pereche.
7. Lectureaza fiecare pagina a cartii pe care ai abandonat-o de multe ori.
8. Educa-ti cel mai mare defect.
9. Iubeste nebun macar o data, fara limite sau prejudecati.
10. Macar o data mergi singura la film si cumpara-ti flori. Iti vei confirma sentimentul de independenta.
11. Defineste cel mai placut moment pe care il petrececi doar cu tine si aminteste-ti de el cand in jur vezi doar monstri.
12. Pleaca, daca al saselea simt iti transmite ca doar tu iti doresti sa ramai.
13. Invata sa-ti formezi o opinie. Preluarea subiectivismului celor din jur conduce la depersonalizare.
14. Defineste-ti propriile standarde de frumusete si fii frumoasa asa cum simti, nu cum iti spun cei din jur.
15. Indiferent cate limbi straine stii, formeaza-ti un vocabular frumos in limba ta materna. Felul in care te exprimi spune multe despre tine.

ps: daca ai ratat o parte dintre ele, scadenta se prelungeste pana la 30+1 :)

vineri, 3 februarie 2017

Ce-am simtit cand am iubit!!!

Intr-o zi, Platon l-a Intrebat pe Socrate ce este dragostea.
Socrate i-a răspuns: 
-Du-te pe câmpul din apropiere si adu-mi cel mai frumos spic de grau pe care îl vei gasi, dar tine cont ca nu ai voie să faci decat o singura incercare.

Platon l-a ascultat fara sa cracneasca si s-a întors dupa o vreme fara a aduce nimic cu el. Socrate l-a intrebat ce se întâmplase, iar Platon l-a lamurit:

-Atunci cand am intrat în lanuri am zarit un spic inalt si frumos, dar m-am gandit ca poate voi gasi un altul si mai maiestos, aşa că am mers mai departe. Am cautat in zadar dupa aceea, caci nu am aflat nici un alt spic asemenea celui dintai, asa ca nu ti-am mai adus vreunul.

Socrate i-a spus:

-Aceasta este dragostea.


Realitatea nu este cu mult diferita de scurta legenda, doar ca, atunci cand in viata remarcam acel spic inalt si frumos, nu reusim sa pasim linistiti mai departe, din simplul motiv ca nu avem capacitatea de a controla cea mai puternica forta din Univers.
Cand sangele ne aluneca prin vene, asemenea unui rau care intalneste o cascada, unele simturi parca amortesc, iar ceva greu de definit ne inunda mai intai mintea, dupa care intreg corpul, acela este momentul in care incepem sa ne dorim ca in Univers sa existe lucruri fara sfarsit.
Fericirea incepe atunci cand spicul cel frumos, accepta sa porneasca pe cararea vietii in 2, impreuna cu noi, iar suferinta incepe atunci cand incepem sa ne dorim sa fim iubiti asa cum iubim.
Iubirea ne descopera acea parte care ne poate asemui unui imbecil sau unei idioate, sau ne poate transforma in zei sau printese.

Cred ca cel mai important lucru pe care l-am simtit cand am iubit, este acela ca am fost iubita. Uneori mai profund decat puteam percepe sau intelege, alterori insuficient cat sa ma faca sa lupt pentru si suficient cat sa ma determine sa lupt impotriva, alteori certitudinea atractiei dintre suflete m-a plictisit, alteori lucrurile pareau atat de complicate, incat imi simteam mintea posedata.


Traim cele mai frumoase clipe atunci cand iubim. Indiferent ca ramane sau pleaca, iubirea ne daruieste ce-i mai important in Univers, depinde de noi daca stim sa recunoastem si sa pastram.

Dar, pentru ca, asa cum spunea o draga prietena, iubirea se simte, nu se descrie, ar fi cazul sa ma opresc din scris :)