luni, 19 noiembrie 2018

„La Auschwitz timpul nu aleargă, ci se târăște"



Fotografia postată de Victoria Valentina Alexe.

Dupa 4 ani de documentare si cercetare, Antonio G. Iturbe ne ofera povestea adevarata a Ditei Kraus, o fetita de 14 ani care devine responsabila de cele 8 carti din care este compusa biblioteca clandestina infiintata in blocul 31 de la Auschwitz.
Romanul Bibliotecara de la Auschwitz reprezinta o lectie de speranta, loialitate, demnitate, prietenie si iubire, intr-un context in care moartea este mai mult decat o certitudine, iar lupta pentru supravietuire devine singurul obiectiv al unor oameni care inainte de invazia nazistilor, aveau planuri si idealuri.
Cartea ofera detalii uluitoare despre o realitate care daca n-ar fi existat nu ne-am fi putut-o imagina.
Istorie, actiune, emotie (aproape de lacrimi) si muuult suspans.
Mi-a placut maxim! 
Spor la lectura!

miercuri, 7 noiembrie 2018

Ce se intampla in iubire?


Fotografia postată de Victoria Valentina Alexe.


Foarte diferit de felul marilor clasici de a povesti despre iubire, stilul lui Alain Botton m-a tinut putin la distanta in primele pagini ale cartii. Imediat ce am inteles scopul acestui roman, am devenit un atent si entuziat observator al povestii aparent comune a doi oameni care se indragostesc, se casatoresc si fac copii.
Ceea ce e fascinant in "Ce se intampla in iubire" este analiza psiho-filosofica a trairilor membrilor cuplului in fiecare etapa a relatiei lor.
O lectie de longevitate, maturizare si intelepciune in cuplu, evidentiata prin prezentarea detaliata a elementelor care i-au facut sa se indragosteasca, a deciziei de a se casatori, prin analiza certurilor puternice declansate de banalitati, a problemelor reale, a dezamagirilor, a impactului aparitiei copiilor, a indepartarii si in final a regasirii.
Singura constanta din viata cuplului, in ciuda acestor trairi tumultuase, este iubirea.
Totusi, abia dupa saisprezece ani de casatorie, Rabih, personajul principal masculin se simte "gata de casatorie fiindca a renuntat la perfectiune". De asemenea, el si sotia lui "sunt gata sa se casatoreasca fiindca isi dau seama, in forul lor launtric, ca nu sunt compatibili".
Adaugate povestii, insertiile eseistice, ne fac sa reflectam la modul in care iubim, traim si ne proiectam viitorul.😊

Tu ce ai face daca ai afla ca in scurt timp vei muri?

Fotografia postată de Victoria Valentina Alexe.




Am deschis stagiunea de lectura de toamna cu "Ziua in care am invatat sa traiesc" de Laurent Gounelle.
Tu ce ai face daca ai afla ca in scurt timp vei muri?
Plecand de la aceasta idee, Laurent Gounelle, construieste o poveste simpla, bogata in actiune, pozitiva si inspirationala.
Prin intermediul personajelor relativ putine care isi influenteaza vietile, uneori din umbra si in mod inconstient, autorul demonstreaza faptul ca „Dacă fiecare dintre noi ar fi conștient de imensa valoare pe care o are, întreaga lume s-ar schimba radical”.
Cartea se citeste foarte usor, umorul de situatie alimenteaza curiozitatea, iar insertiile psihologice creeaza momente de reflectii personale.
Numit de catre „Le Parisien”, „o lecție despre fericire”, romanul poarta personajul principal intr-o calatorie de la “daca nu era fericit, macar era ocupat” catre o viata pe care unii ar numi-o “idealista”😊
Spor la lectura!
Ps: multumesc Elena Mircea& Mihai